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ISSUE 
 

1.  Is it permissible for a firm to charge the cost of a litigation insurance policy to the 

client if the firm recovers funds for the client, through a settlement or positive trial verdict, and 

the client’s liability for payment of costs is contingent on a recovery? 

OPINION 
 
 2.  A firm may charge the cost of a litigation insurance policy to the client if the firm 

recovers funds for the client, through settlement or positive trial verdict, and the client’s liability 

for payment of costs is contingent on a recovery, as long as:  

(1) the terms are fair and reasonable to the client, fully disclosed to the client, and 
transmitted in writing in a manner that can be reasonably understood by the client; 
 
(2) the client is advised in writing of the desirability of seeking and is given a 
reasonable opportunity to seek the advice of independent legal counsel on the 
transaction;  
 
(3) the client agrees, in a writing signed by the client, to assume the cost of the 
litigation insurance policy upon recovery; and 
 
(4) the insurance company has no decision-making power in the client’s case and 
the insurance policy does not in any way interfere with the law firm’s 
independence of professional judgment or the attorney-client relationship. 

 
BACKGROUND 

 
 3.  Typically, attorneys who undertake cases on a contingency fee basis do not 

charge the client “costs,” but recover costs if there is a recovery. Such attorneys often advance 

large sums of money as “costs” during the litigation. Some attorneys have purchased insurance 

to cover these costs in the event of a loss or a recovery too small to cover the costs. Now the 

question arises whether the attorney may ethically charge the cost of this insurance to the client if 
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the firm recovers funds for the client through a settlement or positive trial verdict and the client’s 

liability for payment of costs is contingent on a recovery. 

ANALYSIS 

4.  The Utah Rules of Professional Conduct (“URPC”) implicated in this opinion are 

the following: 

• Rule 1.2(a). Scope of Representation and Allocation of Authority Between 
Client and Lawyer 

• Rule 1.4. Communication 
• Rule 1.5. Fees 
• Rule 1.6. Confidentiality of Information 
• Rule 1.7. Conflict of Interest: Current Clients 
• Rule 1.8(a). Conflict of Interest: Current Clients: Specific Rules 
• Rule 1.8(f). Conflict of Interest: Current Clients: Specific Rules   

5.  The proposed agreement between firm and client is not specifically prohibited by 

the Utah Rules of Professional Conduct. A contingent fee agreement must comply with Rule 1.5, 

which states, in pertinent part: “A lawyer shall not make an agreement for, charge or collect an 

unreasonable fee or an unreasonable amount for expenses.” URPC Rule 1.5(a). Pursuant to Rule 

1.5(c), a contingent fee agreement shall be in writing signed by the client, stating the method by 

which the fee is to be determined, and when and to what extent litigation and other expenses are 

to be deducted from the recovery. URPC Rule 1.5(c). Upon conclusion of a contingent fee 

matter, the firm shall provide the client with a written statement stating the outcome of the matter 

and, if there is a recovery, showing the remittance to the client and the method of its 

determination.  

 6.  The firm’s purchase of an insurance policy to cover expenses in the event of a 

loss and contracting with the client to reimburse the premiums paid by the firm in the event of a 

recovery, may also invoke Rule 1.8(a) of the Utah Rules of Professional Conduct, as a business 

transaction with the client or the knowing acquisition of an ownership, possessory, security or 
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other pecuniary interest adverse to the client. If so, the transaction and terms on which the firm 

acquires its interest must be fair and reasonable to the client, fully disclosed and transmitted in 

writing in a manner that can be reasonably understood by the client. The client may need to be 

advised in writing of the desirability of seeking the advice of independent legal counsel on the 

transaction and given a reasonable opportunity to seek said counsel. And the client may need to 

give informed consent,1 in writing signed by the client, to the essential terms of the transaction 

and the firm’s role in the transaction.  

 7. In the case of a loss, the firm is effectively accepting monies for its representation 

of a client from one other than the client, and Rule 1.8(f) of the Utah Rules of Professional 

Conduct applies. In this instance, the client must give informed consent, there shall be no 

interference with the firm’s independence of professional judgment or with the attorney-client 

relationship, and information relating to representation of a client shall be protected as required 

by Rule 1.6 of the Utah Rules of Professional Conduct. As such, the firm shall ensure that the 

insurance company has no decision-making power in the client’s case and that the policy itself 

does not interfere with the firm’s independence of professional judgment or the attorney-client 

relationship.2  

 8.  The ultimate amount the client is required to pay upon recovery for the insurance 

premium must be reasonable both when charged and when collected pursuant to Rule 1.5 of the 

Utah Rules of Professional Conduct. For example, if, in a particular case, the client settles or 

                                                 
1 “Informed Consent” denotes the agreement by a person to a proposed course of action after the 
lawyer has communicated adequate information and explanation of the material risks of and 
reasonably available alternatives to the proposed course of action.  See URPC Rule 1.0(f).   
2 Accord Utah Ethics Advisory Op. Comm. (“EAOC”), Op. 02-01 Appx. (2002) (citing Ga. State 
Bar, Formal Op. 92-1 (1992) (lawyer to ensure that bank understands that its contractual 
arrangement can in no way affect or compromise lawyer’s obligation to client)). 
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prevails at trial but is awarded a lesser sum than expected, such that charging the premium in 

addition to the contingent fee and expenses would substantially deplete the amount the client 

recovers, charging the premium to the client may be unreasonable. If the amount calculated in 

the fee agreement for the premium is thereby unreasonable, the firm must not enforce this part of 

the agreement. This is true even if the litigation costs and the percentage used to calculate the 

premium are reasonable and/or agreed as reasonable by the client. 

 9.  The insurance coverage that protects monies advanced by the firm in a contingent 

fee arrangement may provide an indirect benefit to the client,3 because it gives the firm greater 

confidence in incurring costs litigating a client’s case in a way that would maximize the results 

for the client. The client may well be willing to pay for this benefit in the form of reimbursement 

for the cost of insurance in the event of recovery.  

 10.  Alternatively, such an insurance policy may encourage the firm to go to trial 

rather than accept a settlement offer for the client. For example, if costs in a particular case are 

                                                 
3 Although the purchase of an insurance policy by the firm may provide an indirect benefit to the 
client, the policy itself, in the scenario presented to the EAOC, rather provides financial 
assistance to the firm in the event of a loss. Rule 1.8(e) of the Utah Rules of Professional 
Conduct states: “A lawyer shall not provide financial assistance to a client in connection with 
pending or contemplated litigation, except that: (e)(1) a lawyer may advance court costs and 
expenses of litigation, the repayment of which may be contingent on the outcome of the matter . . 
. .” Comment 10 to Rule 1.8(e) states: “Lawyers may not subsidize lawsuits or administrative 
proceedings brought on behalf of their clients, including making or guaranteeing loans to their 
clients for living expenses, because to do so would encourage clients to pursue lawsuits that 
might not otherwise be brought and because such assistance gives lawyers too great a financial 
stake in the litigation. These dangers do not warrant a prohibition on a lawyer lending a client 
court costs and litigation expenses . . . because these advances are virtually indistinguishable 
from contingent fees and help ensure access to the courts.” An insurance policy that covers the 
costs of litigation in the event of a loss may reduce the lawyer’s financial stake in the litigation, 
by reducing the lawyer’s losses. The client’s agreement to cover the cost of the insurance 
premium in the event of recovery may further reduce the lawyer’s losses and financial stake in 
the litigation.  
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substantial, this may motivate the firm itself to push for going to trial. This raises the possibility 

of a conflict of interest between the firm and the client.4 However, certain conflicts of interest are 

inherent in contingency fee cases. For instance, a firm may prefer the client accept a low 

settlement offer so the firm receives some fees, while the client may desire to reject the offer and 

go to trial. As there is always the potential for such conflicts, the safeguards of Rules 1.2(a) and 

1.4, Utah Rules of Professional Conduct, unless excepted otherwise, direct lawyers to abide by a 

client’s decisions concerning the objectives of representation, consult with the client as to the 

means by which they are to be pursued, and abide by a client’s decision whether to settle a 

matter. The purchase of litigation cost protection insurance does not alter this dynamic of the 

lawyer-client relationship. 

CONCLUSION 
 

 11.  The Utah Rules of Professional Conduct do not preclude a firm from purchasing a 

litigation insurance policy and charging the cost of the policy to the client upon recovery, as long 

as the terms are fair and reasonable, fully disclosed in writing in a manner that can be reasonably 

understood by the client, the client is advised to seek independent counsel and given the 

opportunity to do so, the client agrees in writing to the terms of the agreement, the insurance 

company has no decision-making power in the client’s case, and the policy does not interfere 

with the firm’s independence of professional judgment or the attorney-client relationship.5 

                                                 
4 If a conflict arises from the added component of litigation insurance, the firm would need to 
perform an analysis under Rule 1.7 of the Utah Rules of Professional Conduct.  
5 Accord Utah EAOC, Op. 02-01 Appx. (2002) (citing Tex. Comm’n on Prof’l Ethics, Op. 465 
V. 54 Tex. B.J. 76 (1991) (attorney may borrow money from a lending institution for case 
expenses, and charge or pass on to the client the actual out of pocket interest or finance 
charges)).  


