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Summary: An attorney  may not send  a copy of a letter,
which was sent to opposing counsel, to the client of
opposing counsel in regard to the need for answers to
interrogatories.

Facts: You have inquired concerning the view of the Utah
State Bar Ethics  Committee  as to DR 7-101(A)(1)  which
relates to communications  with persons represented  by
counsel. Your  specific  inquiry  is whether  or not you may
send a copy of your letter to opposing counsel to his client,
which will advise opposing counsel that unless responses to
interrogatories are received, it  will  be necessary for you to
apply to the court to obtain a court order directing his client
to respond to the interrogatories.  You indicate that counsel
has been cooperative but that his client has not been
cooperative.

Opinion: Former  Canon  9 of the Canons  of Professional
Responsibility provided,  "A lawyer  should  not  in  any way
communicate upon  the  subject  of controversy  with  a party
represented by counsel  * * *." Under  that  canon,  several
ABA Ethics  Opinions  were issued  rendering  it clear that
this canon was to be taken literally. We refer you
specifically to Formal  Opinion  187 of the American  Bar
Association Committee on Professional Ethics, which
states, "[i]t is clear from earlier opinions of this Committee
that Canon 9 is to be construed literally and does not allow
a communication  with an opposing party, without the
consent of his counsel,  though the purpose  merely be to
investigate the facts."

 Present Canon 7, which has been adopted by the Utah State
Bar, and particularly  DR 7-104(A)(1),  appears  to us to
make no exception  to the rule as announced  formerly  in
Canon 9 and  is interpreted  by the  ethics  opinions  referred
to. It provides:

 "(A)  During  the  course  of his  representation  of a client  a
lawyer shall not:

 (1) Communicate or cause another to communicate on the
in the subject of the representation with a party he knows to
be represented by a lawyer in that matter unless he has the
prior consent of the lawyer representing such other party or

is authorized by law to do so."

 The footnote appearing in connection with DR 7-104(A)(1)
refers the reader to former Canon 9, and the opinions cited
heretofore.

 We see nothing  in the situation  which you have posed
which would justify communication  with the client of
opposing counsel  in this  matter  regardless  of the  fact that
the client  appears  to be recalcitrant  in responding  to the
interrogatories, and despite the fact that his counsel
apparently is unable to control him.

 The remedy which is afforded by the Rules of Civil
Procedure is adequate and certainly avoids any ethical
implications.

Reference: ABA Informal Opinion 1362.


